RSS Facebook

Článek 

Teplice - město, kde žiji. Pracovní sešit pro 4. a 5. třídu ZŠ ke stažení

05. 10. 2017 | autor: Jan Hanzlík

Anežka Hanzlíková se v rámci své diplomové práce na Pedagogické fakultě UK v Praze zabývala otázkou jak učit děti reflektovat své město z hlediska historie, architektury a výtvarné výchovy tak, aby byly provokovány své okolí lépe vnímat, přemýšlet o městě v souvislostech a s jeho prostorem kreativně pracovat. Výstupem je tento pracovní sešit pro 4. a 5. třídy ZŠ. Části sešitu byly testovány v roce 2014 na školách Edisonova, Koperníkova a U Nových lázní. Jsou zde volně ke stažení a využití.

Sešit je pomůckou, jak žákům podat téma města, ve kterém žijí nebo chodí do školy. Obsahuje a propojuje tři obory – výtvarnou výchovu, historii města a architekturu. Je sestaven tak, aby byl využitelný ve výuce v rámci RVP – dá se tak použít nejen ve Výtvarné výchově, ale jeho části se dají zařadit i do předmětů jako je Český jazyk, Matematika nebo Člověk a svět.

Učitelé tak mohou děti hlouběji seznámit s městem, naučit je

reflektovat jej a získat k němu vztah. Mohou si uvědomit, jak na ně působí různé prostory, domy a třeba se pomalými krůčky stát aktivním občanem, který chce své a naše prostředí zlepšovat.

Doufám, že zpracované sešity Vám a Vašim kolegům usnadní učení a inspirují vás.

Teplice – město, kde žiji — pracovní sešit

Práce se dá prohlížet přímo v prohlížeči nebo ji lze stáhnout po kliknutí na tlačítko "download" vpravo dole v rámu.

Příklady práce ve výuce s pracovním sešitem